Home

Roshni Tahapary 600pxRoshni (1947, Soerabaja, Indonesië, sinds vijf jaar wonend in Assen) reisde in 1951 met haar ouders, zusje en oma als verstekelingen op één van de boten die Zuid Molukse KNIL militairen naar Nederland brachten. Roshni maakt papier-collages. Dat is een proces van afbeeldingen verzamelen, scheuren, knippen, snijden, schuiven, ordenen en plakken op een kartonnen ondergrond. De collages zijn te zien in de Adventskerk van 1 mei tot 1 juli, op vrijdagmorgen van 10.00-12.00 uur en tijdens de zondagse diensten en morgengebeden om 10.00 uur.

Volledige bericht:

Roshni (1947, Soerabaja, Indonesië, sinds vijf jaar wonend in Assen) reisde in 1951 met haar ouders, zusje en oma als verstekelingen op één van de boten die Zuid Molukse KNIL militairen naar Nederland brachten.

Haar Molukse vader, geen KNIL militair, en Nederlands-Indische moeder bleven uit solidariteit bij de groep Molukkers in één van de kampen wonen. Een half jaar later kwam Roshni in een Nederlands pleeggezin. Na het overlijden van haar pleegmoeder keerde ze op haar 11e terug naar haar ouders in woonoord Nuis, Groningen. In 1969 verhuisde ze, inmiddels getrouwd, naar Noord-Holland. Haar twee kinderen groeiden daar op en vonden hun bestemming.

Roshni zette daar een gespecialiseerde massagepraktijk en schoonheidssalon op. Na 43 jaar besloot ze haar schrijfvaardigheden verder te ontwikkelen en lessen te nemen bij de schrijfschool in Amsterdam. Voor illustraties ging ze op les bij de Amsterdamse beeldhouwer/collagemaker Harald Vlugt, die boeken van o.a. Adriaan van Dis en Joost Zwagerman met collages verfraaide.

Roshni maakt papier-collages. Dat is een proces van afbeeldingen verzamelen, scheuren, knippen, snijden, schuiven, ordenen en plakken op een kartonnen ondergrond. Het lijmen is steeds weer een uitdaging: hoe reageren papier en karton op elkaar. Het fascineert haar steeds weer om met collages een verhaal te creëren, en tot uiting te brengen hoe zij in het leven staat. Symboliek speelt een belangrijke rol in haar werk. Roshni deed mee aan verschillende exposities. Ze schreef het kinderboek ‘Poep aan mijn laars’ (2010), het mapje Gedichten in briefkaartvorm (2011) en de familieroman ‘Mag ik liefde lenen’ (2012)

Zoeken

Komende activiteiten