E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Evenement

Titel:
Onbezorgd als de vogel…
Wanneer:
do 06 mei 2021 - vr 30 juli 2021
Locatie:
Adventskerk - Assen
Categorie:
Cultuur, kunst en theater

Omschrijving

Christine Knol 1Aquarellen van Christine Knol-Hakkers in de Adventskerk

Christine Knol-Hakkers (Werkendam,1951) was van jongs af aan bezig met tekenen en schilderen. Ze studeerde verpleegkunde in Den Haag en reisde daarna drie jaar aaneengesloten door Noord-Afrika, Noord-Amerika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Tijdens deze reizen hield ze een dagboek bij waarin ze dagelijks schetste. Ook haar brieven stonden vol schetsen.

Na haar reizen vervolgde ze haar studie en sloot die af met een eerste graads bevoegdheid docent Verpleegkunde. Als docent in het hoger beroepsonderwijs werkte ze in Breda, Zwolle en Groningen. Toen haar twee kinderen naar de basisschool gingen begon Christine met schilderen. Daarin heeft ze zich toegelegd op het aquarelleren, het werken met water en verf. De afgelopen drie jaar volgde ze de cursus Theologische Vorming voor gemeenteleden. Kunst en religie vormden daarvan een belangrijk onderdeel. Ze laat zich ook door teksten inspireren, zoals bijvoorbeeld de teksten van de Deense filosoof, protestants theoloog en cultuurcriticus S. Kierkegaard: ‘Zoek eerst het koninkrijk van God, dat wil zeggen, word als de lelie en de vogel, kom voor God helemaal tot zwijgen: dan zal het overige je erbij gegeven worden.’

Schilderontwikkeling en -technieken
In de loop van de jaren kreeg Christine les van bekende Nederlandse aquarellisten als Trijntje Muys, Sjoerdje Hak, Herman van Hoogdalen, Gerard van der Weerd en Joke Plomp. “Aquarelleren is voor mij de zachtste vorm van schilderen waarbij ik kleuren mooi in elkaar kan laten overvloeien. Het is voor mij steeds weer lef hebben, uit mijn comfortzone stappen. Iedere keer opnieuw proberen het goede gevoel bij de vormen en kleuren te krijgen. Er gebeurt tijdens het overvloeien met water en verf in kleuren iets wat ik als een wonder ervaar. Het aquarelleren is een uitdaging die mij al doende een diepe rust geeft. Het is altijd weer een ontdekking en ik blijf me verbazen hoe fijn het is om mezelf daarin totaal te verliezen. De onderwerpen die ik kies variëren sterk: van landschap en bloemen tot een spiritueel beeld waar ik me op dat moment in verdiep of over lees.”

Exposities
Christine exposeerde o.a. in het Beauforthuis-Restaurant in Zeist, De Bron en de Opstandingskerk in Assen en het Gezondheidscentrum Leiden. In 2014 maakte ze voor het Asser Kerkblad de voorplaat van het kerstnummer.

De tentoonstelling in de Adventskerk duurt tot eind juli. Ze is te bezichtigen op vrijdagmorgen van 10.00-12.00 uur en tijdens de stiltemomenten in de Stiltekapel op dinsdag en donderdag van 12.00-13.30 uur. Van alle schilderijen zijn kaarten met bijpassende tekst voor €1,50 per stuk te koop. Welkom!


Locatie

Locatie:
Adventskerk
Straat:
Lindelaan 49
Postcode:
9404 KR
Plaats:
Assen
Land:
Netherlands