Stof tot nadenken

De werkgroep Economie en Geloof heeft in opdracht van de Algemene Kerkenraad een project voorbereid waar de hele gemeente aan mee kan doen.

De komende twee jaar staan in het teken van uw garderobe: Stof tot nadenken.
We willen met alle mensen uit de PGA (en als het lukt daarbuiten) nadenken over de route en het effect van de kleding: van ontwerp naar productie, van kopen naar dragen, van ‘af’dragen naar doordragen en naar hergebruik of afval. Alle aspecten komen naar voren in deze twee jaar. Hoe meer u meedoet, hoe meer informatie, hoe meer er gebeurt.

Stof tot nadenken 01Uw garderobe

Iedereen denkt regelmatig na wàt hij of zij zal aandoen, maar nooit óf hij iets zal aandoen. Met ongeveer 8 miljard mensen op deze aarde moet de aarde haar best doen om iedereen te kleden, laat staan te voeden. Als de mensen dan ook nog de keuze maken om goede kleding veel te snel af te danken dan wordt de klus nog groter voor de aarde. Daar willen we met u over nadenken.
En het doet er niet toe waarmee we beginnen, want alles van kleding heeft impact:
• De stof heeft impact.
• De manier waarop kleding wordt gemaakt heeft impact
• De hoeveelheid kleding heeft impact.
• Wat we willen betalen voor onze kleding heeft impact
• Hoe lang we met onze kleren doen heeft impact;
• Hoe we kleding afdanken heeft impact.

We gaan niet samen zitten somberen over het milieu, arbeidsomstandigheden en kinderarbeid. Maar het zal wel langskomen. En we willen met u nadenken en verzinnen hoe het beter kan: te beginnen met onze eigen kledingkast. Want een betere wereld begint in mijn kledingkast.

Beweging voor kerkgangers

De werkgroep komt in beweging: u krijgt inspirerende bijeenkomsten: Themakerkdiensten met kleding en wereld centraal. Workshops waarbij we van oude kleding nieuwe maken. De Dankdaglezing. Misschien gaat u zelf wel kleding maken. Excursies, een ruilbeurs, voorlichting over het repareren van kleding, modeshows. Ook kinderen denken mee: pimp je eigen kleren - of die van je ouders! Kinderclubs, help ons! Maak je eigen foute kersttrui! Of -nog fouter- pimp je foute kersttrui van vorig jaar. Bij jullie bruist het!

Kleding leent zich heel erg goed voor eigen ideeën en creativiteit.
Kom in beweging!
Wat is er mooier dan samen met mensen naast u uit de kerk, schoolklas of muziekgroep, kennissen, vrienden, collega’s, buren, de brei- of praatclub, de schaak-, literatuur- of drinkclub of de handwerkvereniging ideeën verzinnen en uitvoeren?
De werkgroep Economie en Geloof wil graag uw steun en inspiratie. Neem contact op voor vragen, meedenken en inspiratie. We hebben alle wijkkerkenraden en organisaties in de PGA ook gevraagd mee te doen.
Samen, want Pinksteren is het feest van samen in beweging komen, toen… en nu! Doe je mee?
Opgeven om mee te denken, ideeën delen, klankborden, welkom!

Waarom wel meedoen?
• Het onderwerp raakt iedereen en vooral ons dagelijks leven;
• Iedereen heeft er een mening over;
• Er is heel veel inspiratie te vinden;
• U heeft er allemaal verstand van;
• Veel tijd/ weinig tijd: u kunt allemaal iets doen;
• Jong en oud kunnen meedenken;
• Geschikt voor creatievelingen, zakenlieden, dames en heren;
• Je kunt er praktisch mee bezig zijn;
• Het is ontzettend leuk;
• Je kun het samen doen of alleen;
• Je kunt samen naar de theologische achtergronden zoeken;
• Doe gewoon eens mee.

Waarom niet meedoen?
• Weet ik eigenlijk niet.

Namens Werkgroep Economie en Geloof,
Gerard Schoep, 06 513 428 74,