Consuminderen maakt het leven rijker, ontdekte Gera van den Berg. Inmiddels is ze ‘minimaliseerexpert’ en op 6 november verzorgt ze de traditionele Dankdaglezing in de Opstandingskerk. Zorgdragen voor Gods Schepping vraagt om een eenvoudiger leven en duurzame keuzes, vindt Gera van den Berg. Ze wil anderen inspireren tot goed rentmeesterschap en leven binnen de grenzen van één aarde. Tijdens haar lezing zal ze ook aangeven hoe ze daar zelf invulling aan geeft in de praktijk.
Na het zien van documentaires over plastic afval, de kledingindustrie en voedingsmanipulatie, realiseerde ze zich dat ze als consument medeplichtig is aan de belasting van de aarde. Dat moest anders. Als moeder van vijf wilde ze het goede voorbeeld geven en ze ontwikkelde een methode om te ontspullen. Daarnaast weet ze van afval scheiden, van hergebruiken en van composteren. En van bewust consumeren. Stilstaan bij wat je aanschaft, leidt er al snel toe dat je minder restafval produceert.
Wat je niet hebt, hoef je ook niet te betalen, schoon te maken of te onderhouden, stelt Van den Berg. Voor ons persoonlijke welzijn is dat goed, maar ook voor de aarde die we in bruikleen hebben. Leven met minder spullen geeft op allerlei manieren ruimte én het is de duurzaamste manier van leven. Het is een win-winsituatie.
Groene Kerk
De Dankdaglezing vindt plaats op woensdagavond 6 november, om 19.30 uur in de Opstandingskerk.
De avond wordt dit jaar gezamenlijk georganiseerd door de Werkgroep Groene Kerk van de Jacobuskerkgemeente te Rolde en de Werkgroep Groene Kerk van de Protestantse Kerk Assen.
Werkgroep Groene Kerk is de nieuwe naam van de vroegere Werkgroep Economie en Geloof. In de nieuwe structuur van de PKA valt de werkgroep onder de diaconie. De nieuwe naam is gekozen terwille van de herkenbaarheid van de werkgroep, die zich net als vele andere werkgroepen Groene Kerk in Nederland bezighoudt met kerk en schepping, duurzaamheid en ecologische gerechtigheid.
Het mag duidelijk zijn dat economische overwegingen en processen veel invloed hebben op de wijze waarop omgegaan wordt met de schepping. De impact daarvan blijft dus deel uitmaken van de aandachtsgebieden van de werkgroep. Met de Dankdaglezing zet de Werkgroep Groene Kerk de traditie van de voormalige werkgroep voort.